Keltische Metalen Bedden
Keltische IJzeren Bedden
Ouderkerk aan de Amstel

 

Favorieten
Naar een vriend versturen

Home

Bedbodems

Matrassen

Betaling en
verzending

Commentaren

Constructie

Container

Contact opnemen

Garanties

Geschiedenis

Kleuren

Nieuws

Links

Shows

Vraag & Antwoord

Enige informatie over bedden, bedbodems en matrassen van de consumentenbond

Bedden

Hoe een matras in combinatie met een bedbodem voelt, is even persoonlijk als hoe een jas zit. Uw gewicht, voorkeur voor hard of zacht en de mate waarin u zweet zijn bepalend. En bedenk dat niet iedere bodem geschikt is voor iedere matras.

Gezien de enorme variëteit in materialen, systemen en eigenschappen van bedonderdelen kunt u het best verschillende combinaties uitproberen. Neem hiervoor de tijd en schroom niet uitgebreid verschillende lighoudingen te proberen. Maak, als dat kan, gebruik van de mogelijkheid een bepaalde combinatie op proef mee naar huis te nemen.

Bedgeheimen
Omdat u heel wat verkopers tegen gaat komen, die u met allerlei termen en adviezen om de oren zullen slaan, onthullen we enkele bedgeheimen.

De essentie van een bed ligt in de combinatie van matras en bedbodem. Deze twee kunnen het verschil betekenen tussen zo fris als een hoentje of geradbraakt opstaan. Hebt u een beperkt budget, bezuinig dan liever op de bedombouw dan op de bodem en de matras. Zowel de bodem als de matras vervangen hoeft niet per se. Bespreek met de verkoper uitgebreid de staat en eigenschappen van uw huidige bodem en matras.

Matrassen

Polyether is de goedkoopste matrasvulling. Het is een synthetische, goedkopere variant van schuimrubber. De matrassen zijn licht, maar minder comfortabel dan die van schuimrubber of met binnenvering. Polyethervulling is er in verschillende kwaliteiten, onder andere koudschuim en visco-elastisch. Zorg bij deze matrassen voor een bedbodem die goed ventileert, zoals een spiraal.
Latex- of schuimrubbermatrassen zijn van synthetische, natuurlatex of een mengeling van beide gemaakt. Ze zijn warm, duurzaam, anti-allergisch, zeer soepel en huisstofmijt gedijt niet in latex. De soepelheid maakt ze zeer geschikt voor verstelbare bedbodems. In principe zijn deze matrassen voor iedere bedbodem geschikt.
Binnenveringmatrassen zijn voorzien van metalen spiralen binnen in de matras. Hoe meer draaiingen en hoe dikker de metaaldraad van de veren, des te meer ondersteuning. Een pocketveringmatras is een binnenveringmatras waarbij de spiralen per stuk in een katoenen zakje zitten. De veren kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen. Dit zou een pocketveringmatras wat comfortabeler maken dan een gewoon binnenveringmatras. Binnenveringmatrassen zijn niet zo geschikt voor op een lattenbodem.

Bodem

Planken of hardboard zijn veruit de goedkoopste bedbodems, maar ze bieden nauwelijks comfort en ventilatiemogelijkheden. Niet aan te bevelen dus.
Spiraalbodems zijn gemaakt van gevlochten staaldraad. De beste zijn zowel in de lengte als in de breedte gespannen en bieden in de middenzone extra steun voor de heupen. Spiraalbodems bieden een uitstekende ventilatie. Nieuw zijn modulebodems, bestaande uit elastische veermodules, die zich naar iedere lichaamsvorm en elk gewicht kunnen richten.
Lattenbodems bestaan uit verende strips van (beuken)hout, kunststof of soms metaal. Het grootste comfortverschil zit in de bevestiging van de latten. Bij de luxe modellen kunnen de latten individueel kantelen en zich aanpassen aan het lichaam.
Boxspring is een combinatie van bedbodem en matras. De bedbodem is aan de buitenkant met stof bekleed en bestaat uit een stalen frame met daarbinnen individueel verende spiralen. Meestal worden de bodem en het bijpassende matras tegelijkertijd gekocht. De matras kan van ieder materiaal zijn gemaakt, maar de bodem komt eigenlijk het best tot zijn recht in combinatie met een binnenveringmatras. Een boxspring kan vaak passend worden gemaakt voor uw huidige bedombouw.

Kooptips

U zult op meer dingen moeten letten dan de combinatie van bodem en matras. Vandaar de volgende algemene tips.

Houd rekening met lange levertijden. Zes weken is eerder standaard dan uitzondering.
Verkopers raden nogal eens de combinatie aan van een bodem en een matras van hetzelfde (dure) merk. Vaak is dit onzin en zijn er voldoende even goede en goedkopere combinaties mogelijk.
Soms hebben matrassen een “winter- en zomerkant”. Het onderscheid zit in de isolerende laag onder de tijk, maar in de praktijk levert het weinig verschil op. Een matras moet 20 tot 30 centimeter langer zijn dan de persoon die erop slaapt.
Koop twee verschillende matrassen als u en uw partner veel verschillen in gewicht, elk afgestemd op het juiste gewicht.
Laat u niet afleiden door termen die iets zeggen over de hardheid en stevigheid van de matras. Voel het gewoon zelf door te gaan proefliggen.
Informeer voor de koop goed naar de garantievoorwaarden. Tijdens een test van de Consumentenbond (1999) bleek dat die vaak nogal vaag zijn, vooral in verband met ruilen.
Soms roemt een verkoper het feit dat er zijde in de matrastijk is verwerkt. Trap er niet in: het is meer een marketingstrategie, want de zijde voegt nauwelijks iets toe aan de kwaliteit.

Homepage

Antrim | Avoca | Blarney | Celtic | Clare | Clifden | Corrib | Glencar | Gothic | Kenmare | Lagan | Mulberry | Sneem | Lagan hemelbed | Mulberry hemelbed | Wicklow | Lattenbodems | Matrassen

Nieuwe stijl bedden